Згідно з новим дослідженням, вживання трьох чашок кави щодня може знизити ризик розвитку інфаркту, інсульту та діабету.
Випивши кілька чашок кави щоранку, можна, ймовірно, знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту та діабету другого типу.
Вживання трьох філіжанок кави на день - або майже 200-300 міліграмів кофеїну - знижує ризик проблем зі здоров'ям, пов'язаних з серцем або обміном речовин, виявили науковці.
"Результати дослідження свідчать, що слід заохочувати помірне споживання кави або кофеїну з інших джерел як дієтичну звичку для здорових людей. Це може мати далекосяжні корисні наслідки", - пояснює лікар Ке Чаофу, провідний автор дослідження, медичний статистик з Медичного коледжу при Університеті Сучжоу в Китаї.
Під час проведення дослідження науковці вивчили інформацію понад 500 тисяч осіб у віці від 37 до 73 років, які стали частиною тривалого британського проекту "Біобанк".
З цієї групи вони виявили понад 172 тис. осіб, які повідомили про регулярне вживання кофеїну, та ще 188 тис, які повідомили про споживання кави та чаю.
Вчені провели порівняння між споживачами кофеїну та тими, хто його не вживає, з метою визначення, чи є у них дві або більше ознак кардіометаболічного синдрому. До цього синдрому відносять такі стані, як діабет другого типу, підвищений рівень холестерину, артеріальна гіпертензія та ожиріння.
Дослідження виявило, що незалежно від обсягу споживаної кави чи кофеїну, ризик розвитку різних серйозних проблем зі здоров'ям, які стосуються серцево-судинної системи та обміну речовин, зменшується.
Але найкращі результати були отримані за помірного споживання кави або кофеїну: люди, які випивали три чашки кави на день, мали на 48% нижчий ризик серцевих або метаболічних захворювань порівняно з тими, хто не пив кави.
Вчені з'ясували, що у людей, які споживали від 200 до 300 міліграмів кофеїну щодня, ймовірність ризику знижувалася на 41% у порівнянні з тими, хто не вживав кофеїн зовсім або обмежувався менше ніж 100 міліграмами.