Державний оператор тилу представив нову концепцію постачання їжі для Збройних сил України.
Як зазначає Укрінформ, цю інформацію озвучило Міністерство оборони.
Основна мета нового методу полягає в покращенні якості продукції, що надходить до ЗСУ, а також у підвищенні ефективності самого процесу забезпечення.
Відповідно до заяви заступника міністра оборони Дмитра Кліменкова, "з лютого 2025 року запровадять дві паралельні моделі: поточну, за якою функціонує ДОТ, і нову експериментальну модель".
"Цей метод використовується для гарантування стабільності системи та безперервності ланцюга постачання. Зміни в моделях харчування для військових спрямовані на підвищення ефективності постачання та забезпечення відповідності високим стандартам якості продуктів", - підкреслив Кліменков.
Пілотний проєкт діятиме протягом року та покриватиме такі регіони, як Київ та Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області.
Ключові зміни стосуються фінансової структури співпраці з постачальником, товарної категорії та системи контролю якості.
Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA - угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу.
За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники.
За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників.
ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності
Вся продукція спочатку проходитиме через розподільний центр, а тільки потім буде направлена до військових частин. Цей додатковий етап забезпечить контроль якості, в якому братимуть участь фахівці з ДОТ.
ДОТ впровадить "чорний список" для постачальників і виробників — це стане новим механізмом, що дозволить виключити з участі в забезпеченні харчування ЗСУ у майбутньому тих осіб, які вже порушували свої договірні зобов'язання.
За словами програмної директорки за напрямком харчування ДОТ Галини Літош, "ідея пілотної моделі в зміні філософії взаємодії з постачальниками й виробниками через зміну їх стимулів та відкритість умов співпраці".
"Такий підхід ми вважаємо основою нашого партнерства. Наша ключова ціль полягає у підвищенні якості продуктів, які отримують Збройні сили, а також в оптимізації самого процесу постачання. Ми прагнемо створити умови, за яких усі учасники процесу, дотримуючись прозорих стандартів, будуть зацікавлені у забезпеченні безперебійного та якісного постачання для ЗСУ", - підкреслила Літош.
За інформацією Укрінформу, аграрії України здатні покрити до 95% продовольчих потреб наших Сил оборони.